54*74*90*2010

"Football is a game with 22 men and in the end the Germans always win."

måndag 28 juni 2010

Värsta skandalen

I halvtid sa min hamster Horst-Dieter:
"Ditt find ick jetzt ürjendwie nüscht janz in Ordnung", vilket på svenska rätt och slätt betyder: domarskandal.
Och visst tusan hade han rätt.
Det ÄR en skandal att Fifa inte kan reagera med kort varsel och helt enkelt i minut 19-20 ändra, avskaffa, stryka, annullera den regel som säger att det INTE är offside i samband med utspark från målvakten. Snacka om att den regeln är anakronistisk, gynnar spelförstörande lag och bara finns till för att bestraffa och slå ut skönspelande esteter som Matthew Upson.

Det kändes som om vi alla, som älskar spelöppningar bestående av fem minuter långa duttande sidledspassningar, som beundrar John Terrys och Gareth Barrys nyskapande tolkningar av rollen som jourhavande sömngångare, vi som bespetsat oss på 120 minuter sakta stelnande betong, blev bestulna på något stort och värdefullt när den humorbefriade Manuel Neuer tjongade fram bollen till en av de där vitklädda, serietillverkade robotlirarna. Som sagt, jag tycker att det här är domarens och Fifas fel. I stora mästerskap som VM måste man kunna vara så flexibel att man smidigt upphäver en regel om man upptäcker att denna regel är på väg att missgynna England.

Men skuggan faller också på tyskarna. Först har vi alltså Neuer. Snacka om trist, maskinell perfektion att tajma utsparken så att den dimper ner i omedelbar anslutning till Kloses stortå. Och sen, värst av alla, Klose själv: EN HEL VÄRLD såg att Matthew Upson hänger på hans axlar, drar och sliter. Varför faller han inte? Okej, det finns ingen explicit regel som säger att man måste falla i det läget. Men herrejesus, det är ju ändå VM och det finns nånting som heter gentlemen´s agreement: alla vi andra, vi som INTE är fusktyskar är väl ändå överens om att det hör till god ton att falla i det läget, titta på Uruguays Luis Suarez, en föredomlig "dra-mig-lite-i-ärmen-så-ramlar-jag-och-vinkar-in-båren-och-medicinmännen"-spelare, det är klart att Klose är moraliskt förpliktad att dråsa omkull men han gör det inte och då har Upson ingen annan chans än att med resignerad blick åt linjedomaren släppa greppet om den vita tröjan... och, ja, resten är ju redan historia.

Jag säger inte att det ögonblicket verkligen avgjorde matchen. Rooney var bara ett motsträvigt grässtrå från att sätta både sju och åtta noll. Men ändå. En besk eftersmak av byråkratiska kvarnar och myglande fotbollsanalfabeter dröjer sig ändå kvar. Nu får vi en kvartsfinal mellan de båda lag som hittills spelat den minst underhållande och mest tempofattiga fotbollen av alla. De halta mot de lytta. Träbenet Özil mot den notoriskt obegåvade Messi. Tack Fifa. Ni tänker verkligen på publiken.

Inga kommentarer: