54*74*90*2010

"Football is a game with 22 men and in the end the Germans always win."

torsdag 17 juni 2010

Subotic und die Heimat

Någonstans läste jag att Neven Subotic, serbisk försvarsklippa i Borussia Dortmund, kallar Tyskland "meine Heimat".

Citatet är inte förvånande, men ändå en smula oroande. Det bekräftar bara misstanken att matchen mot Serbien blir Tysklands svåraste. Under hela VM. Det här är mötet mellan två lag som kan varandra utan och innan, chanserna att överrumpla motståndaren med något denne inte redan kände till (en ny spelare, nya löpvägar, oväntad press eller ett överraskande tempo) är lika med noll. Avståndet mellan Tyskland och Balkan är kortare än avståndet mellan Sverige och Danmark, åtminstone vad gäller fotboll. Med rätta hänvisar Subotic och Pantelic till vardagen i Bundesliga: varför skulle de vara paralyserade av vad Özil åstadkom mot Australien när det är deras jobb, hemma, till vardags, att hantera exakt de djupledspassningarna?

Ända sen den där den fatala förlusten med 0-3 mot Kroatien i VM 98 har det varit uppenbart att Tyskland är underlägsna lag från Balkan. Senast såg vi det försommaren 2008 - först en knapp och totalt orättvis uddamålsseger hemma mot Serbien i den sista träningsmatchen inför EM, sen bitter déjà vu när Darijo Srna, Ivica Olic & co klädde av oss på Hypo-Arena i Klagenfurt. Anledningen till att det så entydigt har varit fördel Balkan kan sammanfattas: teknik och speed. När Srna trampade på gasen och under 90 minuter oavbrutet rusade längs högerkanten var det som om bollen satts fast med kardborrar på hans sko. Dåvarande vänsterbacken Marcell Jansen sträckte lite håglöst och tvekande ut höften i en antydd tackling - mer hade Tyskland den gången inte att sätta emot.

Nu är vi i kapp, äntligen. Men tysk speed mot serbisk teknik och tysk teknik mot serbisk speed, det bäddar knappast för tumult i straffområdet och inflation i målchanser. Tvärtom, i mötet mellan den svarta örnen och den vita kommer båda att egalisera varandra.

Mot Australien hade jag rätt med mitt tips. Nu säger jag 1-1 och hoppas innerligt att jag har fel. Eftersom vi vinner mot Ghana (3-1) är förstaplatsen i gruppen hursomhelst spikad.

Inga kommentarer: