54*74*90*2010

"Football is a game with 22 men and in the end the Germans always win."

måndag 21 juni 2010

Sämsta matchen hittills...

... vad gäller tevekommentatorerna alltså: entydigt Brasilien-Elfenbenskusten.

Jag har sett i princip alla VM-turneringar sen England tränades av Lord Nelson och Frankrike hade en ytterbreddare vid namn Jean Baptiste Bernadotte... men ett sånt defensivt tråklir, en sån uppsjö av verbala felpassningar och sanslösa koncentrationsproblem som TV 4:s radarpar i går radade upp - never before.

På planen pågår ändå ett stort drama. För den afrikanska kontinentens räkning handlar det om vinna eller försvinna; för spelarna i gula tröjor handlar det om att övertygande bevisa att det faktiskt är Brasilien som spelar och inte elva pärmvändare från Försäkringskassan som kickar lite i väntan på en spännande power point-presentation. Det finns otaliga krutdoftande matcher i matchen: den tungfotade Lucio mot den inte helt återställde Drogba; Kaka mot Eboué; Dunga mot Svennis etc, etc.
Och som en särskild krydda: den kanske svajigaste domaren hittills, specialiserad på att galghumoristiskt springa och skämta om hands med Luis Fabiano ögonblicket efter att denne anlitat Guds hand och på det sättet punkterat matchen...

Men, nej. Ingenting av allt detta roar TV 4:s experter.
Istället får vi långa, halvt nostalgiskt, halvt sexuellt färgade utläggningar om vad en viss Mats Wilander gjorde i Paris open nån gång i ett annat årtusende; "man blir lite tårögd" mumlar Perlskog och nere på gräsmattan kokar emotionerna, domaren förlorar definitivt kontrollen över matchen; Brasilien är skenbart överlägsna men en enda djupledspassning från herrarna i grönrandigt räcker för att fullständigt sticka hål på Dungagängets taffliga offsidefällor; och TV 4 ligger utsträckta på psykoanalytikerns soffa, osorterade minnen av hur härlig di Canio var blandas med reflexioner om att det är för ont om "smeknamn" nuförtiden.

Som sagt, alla gnäller om kvaliteten på matcherna. Jag tycker varken den är bättre eller sämre än gruppspelet 2006. Samma fokus på att täppa till bakåt, samma vilda längtan att hålla nollan. Det kommer att bli bättre men redan nu finns mycket att se för den som är intresserad av samtida taktik.

Kommentatorerna däremot, så här usla har de aldrig varit förr.
Nu letar jag efter en frekvens som filtrerar bort allt snack om pensionerade svenska tennisstjärnor och bara ger oss 100 procent vovvetutor.

2 kommentarer:

Mikael Askander sa...

hållered helt! särskilt TV4 är om möjligt uslare än nånsin detta vm. tysklands match mot serbien kommenterades uppenbart antityskt.

57*74*90*2010 sa...

Ja, fullständigt hopplöst. Det är som om kommentatorerna är trötta redan innan turneringen hunnit börja, slitna efter en lång säsong av dösnack. Man knäböjer lite inför stjärnor som var stora för tio år sen (Lucio) och går sen raskt över till att prata om annat.
Och jag tror att det kommer att bli värre. När England är utslagna har kommentatorerna inget kvar att hoppas på...